WEG met de wegwerp kerstboom

Wij zijn Lowlander Botanical Beers en samen met Adopteer een Kerstboom planten wij nieuwe, biologische kerstbomen in ons Lowlander Kerstbomenbos. We doen dat om steeds meer Lowlanders een duurzaam alternatief te bieden voor een gezellige kerst én om jaarlijks onze Winter I.P.A. met sparrennaalden te kunnen brouwen: een bier wat dus niet alleen goed doet maar ook goed smaakt.

Lowlander Botanical Beers_Draag Je Naaldje Bij_Winter IPA_Landscape
Lowlander Botanical Beers_Draag Je Naaldje Bij_picking needles by hand
Drink bier, plant een kerstbomenbos

Als botanisch brouwer geloven we dat goede smaak ook duurzaam kan zijn. Toen we in januari 2018, tijdens een rondje hardlopen, de straten vol zagen liggen met afgedankte kerstbomen kregen we het idee hier een winterbier mee te brouwen. We riepen in december 2018 dan ook alle Lowlanders op hun boom niet weg te gooien maar aan ons te doneren. We haalden honderden bomen op, plukten met de hand alle naalden en brouwden daar onze Winter I.P.A. mee.

We zagen wat onze oproep deed qua bewustwording: de impact was enorm groot! Dat zette ons aan het denken voor volgende kerst: wat als we de impact nóg groter konden maken door afval te voorkómen in plaats van recyclen? Zo ontstond het idee om samen met Adopteer een Kerstboom een biologisch, duurzaam Lowlander Kerstbomenbos te kweken.

Onze duurzame kerstmis(sie)

is om de 2.500.000 kerstbomen die jaarlijks worden weggegooid in Nederland binnen 10 jaar te vervangen voor een duurzaam alternatief. Met iedere Winter I.P.A. die jij drinkt, groeit het Lowlander Kerstbomenbos gestaag . Zo konden we dankzij jullie vorig jaar al 1000 nieuwe adoptieboompjes bijplanten! Onze missie is ambitieus; er zijn nog lang niet genoeg adoptiebomen om aan de toenemende vraag te voldoen. We zijn dan ook heel blij dat BeterBoompje ons gaat helpen het Lowlander Kerstbomenbos een flinke groeispurt te geven. En dat terwijl jij thuis geniet van de gezelligheid van een kerstboom.

Adopteer een Kerstboom investeert al jaren in een duurzaam alternatief. Hun bomen zijn zoals gezegd populair maar… ieder jaar blijven er toch wat bomen over die niet (terug) naar hun adoptie familie gaan; deze komen vrij voor een nieuwe familie. Kijk op de website van Adopteer een Kerstboom voor een uitgiftepunt bij jou in de buurt.  

Lowlander Botanical Beers_Draag Je Naaldje Bij_Kerstbomenbos

JE NAALDJE BIJDRAGEN IS SIMPEL

2.500.000 wegwerp kerstbomen is veel…. heel veel… Het duurt niet alleen tientallen jaren voordat het bos groot genoeg is voor iedereen; je moet ook best wel geduld hebben; goede kerstboompjes laten groeien kost nu eenmaal tijd. Dit voorjaar zijn de eerste 1000 nieuwe boompjes geplant, die als ze volgroeid zijn zo’n 5 jaar iedere kerst geadopteerd kunnen worden. Én – leuk weetje – we brouwen van het natuurlijke snoeiafval ieder jaar onze Winter I.P.A.; van die opbrengst gaat dan weer in deel in de groei van het Lowlander Kerstbomenbos.

Je naaldje bijdragen is simpel: kies nu jouw betere kerst, zodat we straks een duurzamere keuze hebben.

Doe je mee? Deel je kerstbier of kerstboom met de hashtags #draagjenaaldjebij #beterboompje

DRAAG JE NAALDJE BIJ & KIES JOUW KERST

BeterBoompje is een initiatief van vrienden Frank, Alex, Gina en Jacco. Ook zij zagen hoeveel kerstbomen er ieder jaar op de brandstapel verdwijnen en besloten
zoveel mogelijk Nederlanders een duurzamer alternatief te bieden: nu een gezellige kerst en straks een betere wereld. Voor ieder verkocht BeterBoompje zonder kluit planten wij twee adoptieboompjes in Lowlanders Kerstbomenbos.

Bestel nu een BeterBoompje

Wil je dit jaar (ook duurzaam) helemaal geen boom maar toch je naaldje bijdragen? Geniet dan gewoon van een Winter I.P.A. gebrouwen met jeneverbes en de handgeplukte naalden uit ons eigen biologische Kerstbomenbos. Een deel van de opbrengst gaat rechtstreeks naar Adopteer een Kerstboom om nieuwe boompjes te planten en het bos te onderhouden.

Bestel nu onze Winter I.P.A.
Lowlander Botanical Beers_Draag Je Naaldje Bij_Winter IPA_Landscape

OVER ADOPTEER EEN KERSTBOOM

is een initiatief van Erwin & Kyra van biologische kwekerij Randijk. Bij hen adopteer je een biologische kerstboom, die in januari wordt terug geplant; zo gaat jouw kerstboom meerdere jaren mee. Adopteer een Kerstboom is in meer dan tien jaar enorm gegroeid. Toch blijven biologisch gekweekte kerstbomen met BIO keurmerk schaars en is de vraag ieder jaar groter dan het aanbod.
LEES MEER

LOWLANDER VOOR BEDRIJVEN

Een (kerst) cadeau voor je medewerkers, of een uniek assortiment wat niet alleen goed smaakt, maar ook goed doet? Verras met Lowlander’s Winter I.P.A. of één van onze andere natuurlijk lekkere bieren.

Bel ons op 020 752 9726 of laat hieronder je bericht achter, we denken graag met je mee!

  VOLG ONS AVONTUUR

  Wil je op de hoogte blijven van het Kerstbomenbos, plant- en plukdagen, onze botanische bieren en andere avonturen? Volg ons dan via @lowlanderbeer op Instagram en Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  Lowlander Botanical Beers_Draag Je Naaldje Bij_Volg ons

  VEELGESTELDE VRAGEN

  Waarom halen jullie dit jaar mijn kerstboom niet op? Is het wel veilig om bier te brouwen van kerstbomen? Hoeveel naalden zitten er eigenlijk aan een boom? Waarom is een BeterBoompje beter? Deze, en al je andere vragen zetten we graag voor je op een rijtje. Staat je vraag er niet tussen? Geen probleem! Stuur ons een mailtje en wij gaan samen met ons netwerk van brouwers, kwekers, biologen, botanisten en kerstboomkanjers op zoek naar het antwoord.

  JE NAALDJE BIJDRAGEN

  Q: Drink bier, plant een Kerstbomenbos; hoe zit dat precies?
  A: Het zit precies zo simpel als het klinkt: jij geniet van een Lowlander Winter I.P.A., wij geven een deel van de opbrengst aan Adopteer een Kerstboom die er ons Lowlander Kerstbomenbos van aanplant en onderhoud. In het bos groeien biologische kerstbomen, die als ze groot genoeg zijn zo’n 5 jaar ieder jaar geadopteerd kunnen worden. Er is al jaren een tekort aan deze kerstbomen; Adopteer een Kerstboom kan met het bestaande bos de toenemende vraag niet aan. Vorig jaar hebben we met de opbrengst van alle verkochte Winter I.P.A.’s 1000 nieuwe boompjes kunnen planten; ons doel is om dat dit jaar te verdubbelen naar 2000 nieuwe boompjes.

  Q: Wanneer kan ik zo’n Lowlander boom adopteren dan?
  A: Het zal je niet verbazen: een kerstboom goed en gezond laten opgroeien tot een volwaardige adoptieboom kost tijd. De 1000 eerste boompjes in ons Kerstbomenbos zijn in het voorjaar van 2020 gepland; met een beetje geluk zijn de eerste boompjes van ongeveer een meter in december 2021 klaar om een nieuwe adoptie familie te vinden. Wil je op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via deze link.

  Q: Kan ik mijn kerstboom weer bij jullie inleveren na de feestdagen?
  A: Onze oproep om je boom in te leveren eind 2018 liep (op een goede manier) nogal uit de hand: duizenden bomen werden er aangemeld! Omdat we met onze actie maar het topje van de ijsberg wisten te redden van de afvalberg hebben we besloten een duurzamere route te kiezen: voorkomen in plaats van recyclen. Om afval te voorkomen is een duurzaam alternatief nodig: een biologische adoptieboom uit ons Kerstbomenbos. Je naaldje bijdragen kun je doen door ons te helpen het bos te laten groeien zodat het over 10 jaar groot genoeg is voor iedereen! Dat kan heel simpel: door lekker te blijven genieten van onze Winter I.P.A. Want van ieder verkocht flesje gaat een deel naar het Kerstbomenbos. Ons doel is om onze bijdrage dit jaar te verdubbelen naar 2000 nieuwe boompjes.

  Q: Ik wil (zeker dit jaar) eigenlijk gewoon een gezellige kerstboom in huis, kan dat?
  A: Dat snappen we! Vandaar ook de samenwerking met BeterBoompje: je maakt nu al een duurzamere keuze terwijl je investeert in de toekomst én inderdaad een gezellig boompje in huis hebt.

  Q: Waarom is een BeterBoompje beter?
  A: Onze missie is simpel: wegwerp kerstbomen vervangen voor een duurzamer alternatief; het liefst voor iedere Nederlander. BeterBoompje deelt die ambitieuze missie maar ziet net als wij dat verantwoorde groei tijd, geduld en een grootschalige transitie naar een toekomstbestendig systeem vraagt. En transparantie: als je een BeterBoompje koopt weet je wat er met je boom gebeurt en/of investeer je – zonder extra kosten – in onze gezamenlijke missie.  Er zijn twee soorten BeterBoompjes: Het BeterBoompje met kluit wordt teruggeplaatst in de natuur en haalt zo de rest van zijn tweede leven CO2 uit de lucht. Voor het BeterBoompje zonder kluit worden er twee nieuwe biologische adoptie kerstboomstekjes geplant in ons Kerstbomenbos; een soort klimaatcompensatie dus. Kijk voor meer informatie op de website van BeterBoompje.

  Q: Kan ik ook mijn naaldje bijdragen zonder bier of betere boom?
  A:  We realiseren ons dat onze missie ambitieus is; we zullen je maar niet vertellen hoeveel jaar het zou duren voor het Lowlander Kerstbomenbos groot genoeg is met alleen het drinken van onze Winter I.P.A…. :-). Daarom zijn we ook zo blij met de samenwerking met BeterBoompje dit jaar. Samen staan we sterker en hoe meer zielen, hoe meer vreugd dus bel of mail ons gerust als je je wilt aansluiten bij onze mooie missie!

  KERSTBOMEN EN DUURZAAMHEID
  Onderstaande Q&A zullen we de komende weken steeds uitbreiden. Er is ontzettend veel, soms tegenstrijdige informatie te vinden over kerstbomen en hun impact op het klimaat. Als Lowlander Beer claimen we absoluut niet de expert te zijn, wel verdiepen we ons op een kritische manier in de vele verschillende bronnen, vragen we waar nodig hulp in ons netwerk en proberen we de gevonden informatie op een zo goed mogelijke manier met je te delen. We leren nog iedere dag bij en horen dan ook graag van je als je een vraag, feit of mythe mist; of iets wilt toevoegen aan de door ons gevonden informatie. Mail hiervoor naar annemieke@lowlander-beer.com, dank je wel! 

  Q: Echt of nep: wat is beter?
  A: Van de ruim 5.000.000 kerstbomen die in Nederland worden verkocht is ongeveer de helft een kunstboom. Op Mileucentraal.nl is te vinden dat het lastig is de meest milieuvriendelijke optie aan te wijzen; vooral omdat je eigenlijk appels met peren vergelijkt doordat beide opties op een andere manier het milieu belasten. Wat je ook koopt, voor alle kerstbomen geldt dat het beter is als ze meerdere jaren meegaan en je ze zo dichtbij mogelijk koopt. Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

  Q: Hoe zit het met kerstbomen en C02?
  A: Een kerstboom neemt van aanplant totdat deze 1.50m hoog is zo’n 3kg C02 op. Bij kerstbomen die worden gekweekt voor de feestdagen wordt vaak meteen een nieuwe boom geplant zodra een kerstboom het bos verlaat.

  OVER BROUWEN MET KERSTBOMEN

  Q: Welke spar is geschikt voor de brouwketel?
  A: Elke niet-giftige en niet geïmpregneerde/ bespoten spar is geschikt maar er is smaakverschil. De blauwspar heeft bijvoorbeeld een sterke, frisse citrussmaak en -geur terwijl je de Douglas spar zult herkennen aan de typische kerstgeur; subtieler en grassiger.

  Q: Hoe weten jullie of een boom giftig is of niet?
  A: De in Nederland verkochte kerstbomen zijn geen giftige soorten maar kunnen natuurlijk wél bespoten zijn. Voor ons eerste winterbier, gebrouwen met door jullie gedoneerde kerstbomen, hebben we ons niet alleen goed ingelezen maar ook laten bijstaan door een botanist en laboratorium. Sinds dit jaar brouwen we onze Winter I.P.A. met het natuurlijke snoeiafval van de jonge kerstboompjes uit ons eigen Kerstbomenbos; deze zijn biologisch en dus sowieso geschikt om mee te brouwen.

  Q: Hoeveel bomen heb je eigenlijk nodig om bier mee te brouwen?
  A: We kunnen het geheim van de brouwer natuurlijk niet prijsgeven maar het rendement van een gemiddelde, volwassen kerstboom is tussen de 30%-50%; een boom van 1.70m die 15kg weegt levert ons dus zo’m 4,5kg-7,5kg naalden op. Je zou het misschien niet zeggen maar in zo’n naald zit enorm veel smaak; in kilo’s valt het dus best wel mee hoeveel naalden we nodig hebben!

  Q: Hoe zit het met voedselveiligheid?
  A: De sparrennaalden die in onze Winter I.P.A. worden gebruikt komen van biologische kerstbomen. Natuurlijk nemen we geen enkel risico: de oogst wordt meteen na het plukken op neutrale alcohol gelegd; de eerste zuivering. Voordat de naalden de ketels in gaan worden ze getest door een onafhankelijk laboratorium. Tot slot worden al onze bieren gepasteuriseerd.

  GEWOON LEUKE FEITJES EN WEETJES

  Q: Den of spar: wat is het verschil?
  A: We zingen dan wel ‘oh dennenboom’ maar eigenlijk zijn de meeste kerstbomen sparren. Dennen, sparren en ook de lariks behoren tot de coniferen. Om het verschil te zien is er een heel makkelijk ezelsbruggetje. Kijk maar eens naar hoe de naalden aan een tak groeien: spar=single, den=duo en lariks=legio. Verwar de den of spar niet met een taxus; die is zeer giftig en te herkennen aan rode, holle vruchtjes en naalden die in een spiraal vanaf de tak groeien.

  Q: Hoeveel naalden zitten er eigenlijk aan een kerstboom?
  A: Goede vraag, we hebben het serieus voor je uitgezocht :-). Een spar heeft ongeveer 2 tot 10 meter tak per meter hoogte. Iedere meter tak heeft tussen de 500 en 2500 naalden. Een kerstboom van 2 meter hoog heeft dus al snel tussen de 2000 en 50.000 naalden!

  Q: Mijn vraag staat er niet tussen, wat nu?
  A: Geen probleem! Stuur ons een mailtje en wij gaan samen met ons netwerk van brouwers, kwekers, biologen, botanisten en kerstboomkanjers op zoek naar het antwoord.