Lowlander Botanical Beers Draag je naaldje bij

Draag Je Naaldje Bij

Draag Je Naaldje Bij

Wij zijn Lowlander Botanical Beers en samen met Adopteer een Kerstboom planten wij nieuwe, biologische kerstbomen in het Lowlander Kerstbomenbos. We doen dat om steeds meer Lowlanders een duurzaam alternatief te bieden voor een gezellige kerst én om jaarlijks onze Winter IPA met sparrennaalden te kunnen brouwen; een bier wat niet alleen goed smaakt maar ook goed doet.

Het is simpel: voor elke Winter IPA die wij verkopen doneren we €0,05 aan Adopteer een Kerstboom. Hiermee planten we samen het Lowlander kerstbomenbos. Op die manier creëren we langzaam een duurzaam alternatief voor de 2,5 miljoen kerstbomen die nu jaarlijks in Nederland worden verkocht en veelal weggegooid. Doe je mee?

kerstbomen in het Lowlander kerstbomenbos

Waarom doen we dit?

Als botanisch brouwer geloven we dat goede smaak ook duurzaam kan zijn. Toen we in januari 2018, tijdens een rondje hardlopen, de straten vol zagen liggen met afgedankte kerstbomen kregen we het idee hier een winterbier van te brouwen. We riepen in december alle Nederlanders op hun boom niet weg te gooien maar aan ons te doneren. We haalden zo’n 150 kerstbomen op, plukten de naalden en brouwden daar onze Winter IPA mee.

We zagen wat deze oproep deed qua bewustwording; de impact was enorm! Dat zette ons aan het denken voor volgende kerst: wat als we de impact nóg groter konden maken door kerstbomen afval te voorkómen in plaats van recyclen? Zo ontstond het idee om samen met Adopteer een Kerstboom een biologisch, duurzaam Lowlander kerstbomenbos te kweken. Lees het hele verhaal


Adopteer een Kerstboom

Adopteer een Kerstboom is een initiatief van Erwin & Kyra van biologische kwekerij Randijk; een kweker van eigen bodem die al jaren aan hergebruik van kerstbomen doet, en inmiddels in bijna heel Nederland kerstbomen laat adopteren voor herplant. Bij hen adopteer je een biologische kerstboom, die in januari wordt teruggeplant; zo gaat een kerstboom meerdere jaren mee. Met dit initiatief willen ze kerst ieder jaar een stukje duurzamer maken.

Adopteer een Kerstboom is in meer dan tien jaar enorm gegroeid. Toch blijven biologisch gekweekte kerstbomen met BIO keurmerk schaars en is de vraag ieder jaar groter dan het aanbod. Dat is exact de reden dat we samen een Lowlander kerstbomenbos willen kweken; zodat in de toekomst steeds meer mensen een duurzame keuze kunnen maken voor kerst.

Lowlander Botanical Beers Adopteer een Kerstboom

Lowlander Botanical Beers Draag je naaldje bij

Doe mee & Draag Je Naaldje Bij

Met iedere verkochte fles Winter IPA groeit het Lowlander kerstbomenbos en hoe meer Adopteer een Kerstboom bomen, hoe meer mensen in de toekomst een duurzaam alternatief hebben.

Dus doe mee en koop een Lowlander Winter IPA. Die kun je vinden bij alle Albert Heijn winkels, in onze webshop en in horeca door heel Nederland. Deel jouw #draagjenaaldjebij moment op Facebook of Instagram.


Lowlander Winter IPA

Geen donker en zwaar winterbier voor ons: we gaan tegen de stroom in met een verfrissende 5% Winter White IPA, gebrouwen met spar en jeneverbes. Dit bier combineert de hoppige en gebalanceerde bitterheid van een traditionele IPA met fris tarwemout van een witbier.

Met aroma’s die doen denken aan een winterse boswandeling en een hoppig citruskarakter is de Winter IPA een verrassend verfrissend bier voor korte, donkere dagen. Leuk detail: elke fles heeft een andere letter, geïnspireerd op de typische Nederlandse traditie om elkaar chocoladeletters te geven.

Lowlander Winter IPA is binnenkort verkrijgbaar bij alle Albert Heijn winkels en nu al via de Lowlander webshop en bij Nederlandse horeca als De Dakkas, Skylounge, Bierboutique, Lichtfabriek, Loetje Café, Kiebert, De Tuin, Taproom, Limon. Retailadviesprijs €2,59  

Lowlander Botanical Beers Draag je naaldje bij

Veel gestelde vragen

Hoeveel naalden zitten er eigenlijk aan een kerstboom? Waarom halen jullie dit jaar mijn kerstboom niet op? Hoe werkt dat, brouwen met kerstbomen? Deze en alle andere vragen zetten we graag voor je op een rijtje.

Over Draag Je Naaldje Bij

Q: Waarom kan ik dit jaar mijn boom niet aan jullie doneren?
A: Onze oproep van vorig jaar bereikte binnen een paar dagen zóveel mensen dat we de aanmeldingen al snel stop moesten zetten. Met ons kleine team konden we, ondanks de vele vrijwilligers, simpelweg niet al die duizenden bomen aan; hoe zou dat dan dit jaar zijn? Ook vonden we het ophalen van de bomen, vele kilometers van noord naar zuid, niet erg duurzaam. Verder waren helaas niet alle opgehaalde bomen nog vers genoeg om te plukken; met de Draag Je Naaldje Bij actie van dit jaar is dat allemaal opgelost. Als je ons tóch wilt helpen: geef je familie en vrienden gewoon allemaal een Lowlander Winter IPA voor de feestdagen ;-).

Q: Wat is Adopteer een Kerstboom?
A: 
Adopteer een Kerstboom is een initiatief van Erwin & Kyra van biologische kwekerij Randijk; een kweker van eigen bodem die al jaren aan hergebruik van kerstbomen doet, en inmiddels in bijna heel Nederland kerstbomen laat adopteren voor herplant. Bij hen adopteer je dus een kerstboom, die in januari wordt teruggeplant; zo gaat een kerstboom meerdere jaren mee. Met dit initiatief willen ze kerst ieder jaar een stukje duurzamer maken.

Q: Waarom werken jullie samen met Adopteer Een Kerstboom?
A: Miljoenen kerstbomen verdwijnen elk jaar in de verbrandingsoven, zonde! Na de impact van onze actie vorig jaar dachten we al snel na over volgende kerst: wat als we die impact nóg groter kunnen maken door kerstbomen afval te voorkómen in plaats van recyclen? Een visie die we bleken te delen met Erwin en Kyra van Adopteer een Kerstboom. We spraken af tussen hun kerstbomen op een hete zomerse dag, ontdekten dat het klikte en daar was ons idee voor Draag Je Naaldje Bij!  

Q: Maar als jullie geen bomen meer ophalen, komt er dan nog wel een Winter IPA volgend jaar?
A: Jazeker! Een groot voordeel van de samenwerking met Adopteer een Kerstboom is dat al hun bomen na de feestdagen terug worden geplant en worden verzorgd. Door de bijzondere kweekwijze overleeft gemiddeld 80 tot 90% van de bomen de herplant. Het natuurlijke snoeiafval in de lente (om te zorgen dat de bomen goed blijven groeien) is vers en vol smaak. Bovendien zijn deze kerstbomen allemaal biologisch gekweekt; goed voor het milieu én beter voor de smaak van ons bier. 

Q: Ok, goed idee, kan ik ook zo’n kerstboom adopteren?
A: Had je vorig jaar al een adoptieboom, dan krijg je vanzelf een mail van Adopteer een Kerstboom. Alle niet gereserveerde bomen komen vrij voor nieuwe Adopteer een Kerstboom geïnteresseerden maar let op: de vraag is vele malen groter dan het aanbod (en dat is een understatement..). Dat is exact de reden dat we samen een Lowlander kerstbomenbos willen kweken; zodat in de toekomst steeds meer mensen een duurzame keuze kunnen maken voor kerst.

Q: Hoe lang duurt het voordat er een Lowlander kerstbomenbos is?
A: We gaan in het voorjaar van 2020 aanplanten; het duurt dan zo’n 4 a 5 jaar voordat een kerstboom op een hoogte is dat deze geadopteerd kan worden. Tot die tijd maken we voor ons jaarlijkse bier gebruik van het natuurlijke snoeiafval van bestaande Adopteer een Kerstboom bomen.

Q: Ik wil toch wel graag een kerstboom in huis, is dat dan echt zo schadelijk?
A: Vooropgesteld: géén boom is de meest duurzame keuze. Het is niet bekend welk type kerstboom de minste milieu-impact heeft: echte kerstbomen of kunstkerstbomen. Duidelijk is wel dat lang met je kerstboom doen de milieubelasting vermindert. Voor het klimaat kun je zeker rekening houden met een aantal dingen, Milieu Centraal heeft het allemaal voor je op een rijtje gezet en ook HetkanWEL zocht het uit.

Q: Is Adopteer een Kerstboom dé oplossing?
A: Bij de reguliere kweek van kerstbomen worden chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Sommige kwekers gebruiken hormonen, die de groei versnellen of afremmen. Gecontroleerde groei om de ‘ideale’ kerstboomvorm te kweken. Allemaal middelen die in onze bodem verdwijnen! De adoptiebomen worden allemaal biologisch gekweekt, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of hormonen. Allemaal winst voor het milieu. Daarnaast leven de bomen van Adopteer een Kerstboom door: ze keren 3 tot 5 terug in de huiskamer, een effectieve manier van hergebruik. Als ze te groot zijn of om andere reden niet meer ter adoptie kunnen worden aangeboden, worden de bomen voor een laatste keer herplant op een plek waar ze door kunnen groeien. Adopteer een Kerstboom gooit dus geen bomen weg.

Over de Winter IPA van dit jaar

Q: Is het bier wel veilig om te drinken, met die opgehaalde kerstbomen?
A: Dankzij een botanist weten we zeker dat we alle opgehaalde bomen niet van een giftige soort zijn, niet geïmpregneerd en niet bespoten. Om geen enkel risico te nemen hebben we de naalden na het plukken meerdere malen gewassen en vervolgens op neutrale graanalcohol gelegd, de eerste ‘zuivering’. We kunnen het geheim van de brouwer natuurlijk niet prijsgeven maar een tweede ronde vindt plaats in de brouwketels, door te koken. Al onze bieren worden altijd gepasteuriseerd. Tot slot gaf een onafhankelijk laboratorium rapport ons de bevestiging dat je zonder zorgen kunt genieten van een Lowlander Winter IPA.

Leuke feiten & weetjes

Q: Welke soorten kerstbomen worden er in Nederland verkocht?
A: De meeste verkooppunten bieden de Nordmann spar aan, een soort die zijn naalden goed vasthoudt. De zo typische geur van kerst komt echter van de Douglas, een duurdere soort bomen die sneller zijn naalden verliest. Verder vind je in Nederland de blauwspar en fijnspar. Adopteer een Kerstboom weet inmiddels dat de traditionele sparren het meest geschikt zijn om te herplanten; zij planten de fijnspar en Servische spar.

Q: Wat is het verschil tussen een den en een spar?
A: Zowel een den als een spar behoren tot de coniferen, net als de lariks en taxus. Om ze te herkennen is er een heel makkelijk ezelsbruggetje. Kijk naar hoe de naalden groeien aan de tak: spar = single = 1 naald, den = duo = 2 naalden bij elkaar, lariks = legio = meerdere naalden bij elkaar. De (zeer giftige!) taxus is te herkennen aan zijn holle rode vruchtjes en de naalden die in een spiraal vanaf de tak groeien. Wil je ook nog precies weten welke spar jij in huis hebt? Kijk dan eens hier. Leuk weetje: het liedje ‘oh dennenboom oh dennenboom’ klopt eigenlijk niet, de kerstboom is namelijk een spar. Een verkeerde vertaling uit het Duits heeft ervoor gezorgd dat we dus eigenlijk al jarenlang het verkeerde liedje zingen.

Q: Hoeveel naalden zitten er eigenlijk aan een kerstboom?
A: Een spar heeft ongeveer 2 tot 10 meter takken per meter hoogte. Elke meter tak heeft tussen de 500 en 2500 naalden. Een kerstboom van 2 meter heeft dus al snel tussen de 2000 en 50000 naalden!

Q: Mijn vraag staat er niet bij, wat nu?
A: Geen probleem! Stuur je vraag naar hello@lowlander-beer.comen we geven je zo snel mogelijk antwoord.


X